Lakanoiden hoito-opas


Me Delfinolla uskomme kestävään kulutukseen ja ekologiseen elämäntapaan. Ostamalla vähemmän ja laadukasta sekä hoitamalla tuotteita oikein pidennät niiden elinikää ja vähennät kertakäyttökulutusta sekä luonnon kuormitusta.

Tässä tulevat meidän parhaimmat vinkkimme lakanoiden hoitoon. Tärkeintä on tutustua jokaisen lakanan omaan pesuohjeeseen, joka löytyy ostamastasi tuotteesta. Lakanoiden eri materiaaleilla on myös omat erityisominaisuutensa ja on hyvä tutustua näihin tarkemmin jo ennen lakanoiden käyttöönottoa. Meidän Materiaalioppastamme löydät paljon tietoa eri lakanamateriaaleista!

Lakanoiden pesu

Lakanat ja tyynyliinat kannattaa pestä parin - kolmen viikon välein, allergisen kannattaa pestä lakanat useamminkin. Käännä tyynyliinat ja pussilakanat nurinpäin ennenkuin laitat koneeseen. Pese valkoiset ja värilliset aina erikseen, valkoiset lakanat voit pestä 60 asteessa ja värilliset 40 asteessa. Alhainen lämpötila on ympäristöystävällisempää, ja valkoisen pyykinkin voi huoletta välillä pestä matalammassa lämpötilassa, elleivät ne ole käytössä juurikaan likaantuneet.

Älä pese pyyhkeitä ja lakanoita yhdessä. Pyyhkeistä saattaa nimittäin irrota nöyhtää ja ne voivat tarttua lakanoihin ja lisäksi ne aiheuttavat "kitkaa", joka heikentää lakanoiden kuitujen kestävyyttä.

Huuhteluaineena kannattaa suosia luonnollisia, ympäristöystävällisiä pyykkietikoita. Pyykkietikalla huuhdellut lakanat eivät ärsytä herkkääkään ihoa ja ne tuoksuvat erityisen raikkaalle, luonnollisesti.

Lakanoiden pesun yhteydessä on hyvä tuulettaa myös tyynyt ja peitot. Pese ne erikseen pari kertaa vuodessa vähintään 60 asteessa.

 

Lakanoiden kuivaus

Lakanat kannattaa ripustaa kuivamaan narulle aina kun mahdollista, kesällä mielellään ulkona; ihan jo senkin takia, että ne saavat silloin sen ihanan raikkaan kesätuoksun! Rumpukuivausta emme suosittele lakanoille,sillä se kuluttaa aina kangasta jonkin verran. Tarvittaessa voit kuitenkin kuivata lakanat kuivausrummussa hellävaraisella rumpukuivausohjelmalla.

 

 

Silitys tai mankelointi

Suosittelemme perkaalipuuvilla- ja puuvillasatiinilakanoille silitystä tai mankelointia; helpointa se on tehdä, kun lakanat ovat vielä himpun verran kosteita. Näin niiden kaunis himmeä kiilto palautuu ja niiden kuidut sulkeutuvat, joten lakanat pysyvät puhtaampina ja pölyttömämpinä. Lakanat tuntuvat myös entistä sileämmälle iholla. Luomupuuvilla lakanoille ei suositella silitystä.

Huom! Satiini on materiaalina siliävämpää ja pehmeytensä ansiosta myös helpommin nyppyyntyvämpii kangasmateriaali, joten emme suosittele satiinilakanoiden kanssa vuoteessa käytettävän kitkaa aiheuttavia vaatteita, kuten esim. samettia.

Lopuksi viikkaa lakanat ja säilytä ne erikseen omassa liinavaatekaapissa tai petaa ne suoraan puhtaina ja hyväntuoksuisina vuoteeseen ja nauti niiden ihanasta, raikkaasta tunteesta.

Kauniita unia!

 

 


Jätä kommentti


Kommentit moderoidaan ennen julkaisemista