Materiaaliopas


Tietoa/termistöä vuodevaatteiden kangasmateriaaleista
ja valmistusmenetelmistä. 

Pääset katsomaan suoraan kyseisen materiaalin tuotteita klikkaamalla tuotenimeä esittelyn kohdalla. Materiaalien hoito-ohjeet löytyvät materiaalitietojen jälkeen.

Kaikkien Delfino verkkokaupan valmistajien tuotteet ovat läpikäyneet korkeat kriteerit ja lopputarkastuksen laadun takaamiseksi, joten voit olla varma, että ne ovat korkealaatuisia ja kestäviä. Tuotteet ovat valmistettu EU:ssa. Lopputuotteen laatuun vaikuttaa käytettävien materiaalien lisäksi materiaalien alkuperäinen puhtaus, niiden käsittely, valmistusmenetelmät ja viimeistely.

Luonnonmateriaaleista valmistetut tuotteet ovat myös ekologisia valintoja, ne maatuvat takaisin luontoon vuosisatojen saatossa, toisin kuin keinotekoisista materiaaleista valmistetut tuotteet (polyesteri jne.).

Satsaa siis huippulaatuun, tunne ero ja nauti tuotteista, jotka kestävät vuosikymmeniä! Delfinon huippulaatuiset tuotteet vain paranevat käytössä. Klikkaa ostoksille tästä.

Puuvilla
Puuvilla on yleisin lakanamateriaali. Se on pehmeä luonnonkuitu, jota saadaan pensaina kasvavien puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillaa käytetään langoissa ja kankaissa. Kaikista tekstiilikuiduista noin 45% on puuvillaa. Puuvilla on suhteellisen luja ja kestävä kuitu, joka ei sähköisty ja sitä on helppo värjätä. Puuvillalla on hyvä kosteudenimukyky, minkä vuoksi se tuntuu miellyttävältä myös vaatteissa. Puuvillan hinta vaihtelee melkoisesti laadusta riippuen.

GOTS sertifioitu luomupuuvilla
GOTS (Global Organic Textile Standars) sertifikaatti myönnetään tuotteille, jotka on valmistettu kunnioittaen luontoa ja ihmisoikeuksia. Standardi kattaa tekstiilin koko valmistusketjun pellolta valmiiksi tuotteeksi. Materiaali on kasvatettu ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Kankaan valmistus tehdään ekologisesti, turvallisin kemikaalein ja sertifikaatin asettamat sosiaaliset vähimmäiskriteerit huomioiden. Luomupuuvillakangas on pehmeää, sillä sen kuidut ovat yleensä pidempiä kuin tavallisen puuvillan ja sopii kaikkein herkkäihoisimmillekkin, jotka ovat herkistyneet tavallisten lakanoiden käyttämille kemikaaleille. 

Himlan Dreamtime vuodevaatesarja on GOTS sertifioitua 100% puuvillaa, puuvillaperkaalia, 200 TC.

Himlan Hope mallisto on 100% luomupuuvillaa, pestyä rennonoloista puuvillaperkaalia, 200TC. 

 

Kampapuuvilla
Kampapuuvilla viittaa sen käsittelytapaan, kuten nimikin kertoo. Kampapuuvilla on pitkäkuituista puuvillaa, joka on mekaanisesti erotettu lyhytkuituisesta karstapuuvillasta. Tavallinen puuvilla eli karstapuuvilla on lyhytkuituista ja karkeaa verrattuna kampapuuvillaan. Sileäpintainen kampapuuvilla on lisäksi paljon kestävämpää ja on hieman arvokkaampaa kuin tavallinen lyhytkuituinen puuvilla.  

 

Kankaan lankatiheys (TC=thread count)
Lankatiheys on korkealaatuisessa puuvillakankaassa vähintään 200 TC
(thread count englanniksi), mikä tarkoittaa kudottujen lankojen määrää pysty-ja vaakasuunnassa neliötuumalle (yksi tuuma on 2,54 cm). Koska egyptiläinen puuvilla on on pehmeämpää ja kestävämpää kuin muut puuvillalaadut, 200 TC.n egyptiläinen puuvillakangas on myös parempilaatuisempaa ja siten kalliimpaa kuin muut vastaavat puuvillalaadut. Mitä korkeampi lankatiheysluku on, sitä korkeampaa on laatukin. 

Lopputuotteen laatuun vaikuttaa tämän lisäksi myös käytettävien materiaalien alkuperäinen puhtaus, niiden käsittely, valmistusmenetelmät ja viimeistely.

Tyypillinen "peruslakanan" lankatiheys on 20 - 40. Tämä ei kestä käytössä kauan ja nyppyyntyy nopeasti.

Puuvillaperkaali/perkaalipuuvilla/percale
Puuvillaperkaalin kangas on kudottu tiheään erittäin ohuista langoista. Lankatiheys on yleensä vähintään 200 TC. Sen ansiosta kangas on erityisen sileää ja pehmeää, himmeästi hohtavaa ja  kestävää käytössä.

Himlan Dreamtime sarja on ylellistä ja kestävää GOTS sertifioitua puuvillaperkaalia, 200 TC.

Himlan Hope mallisto on 100% luomupuuvillaa, pestyä rennonoloista puuvillaperkaalia, 200TC. 

Puuvillasatiini
Puuvillasatiinin kiilto saadaan aikaan kudontatekniikalla, jossa lanka kulkee ensin neljän loimilangan yli, yhden ali, taas neljän yli ja niin edelleen. Näin kankaasta tulee myös erittäin sileää, tiivistä ja kestävää. Kaunis kiilto ja pehmeys säilyvät pitkään, kun silität tai mankeloit lakanat pesun jälkeen.

 

Mikä ero on käytännössä puuvillaperkaalilla ja puuvillasatiinilla?
Erilainen kudontatapa tekee kankaista hieman erituntuiset iholla, puuvillaperkaalilakanat tuntuvat enemmän "rapealle", erittäin sileälle ja "viileämmälle" kuin puuvillasatiiniset lakanat. Puuvillasatiiniset lakanat ovat pehmeämmän ja lämpimämmän tuntuiset ja niissä on kudontatavasta johtuen enemmän kiiltoa. Siliävyydeltään puuvillasatiini on helppohoitoisempaa, jos pitää todella sileistä lakanoista. Molemmat tuntuvat yhtä ylellisille iholla kuitenkin. Nämä ovat siis makuasioita valinnan suhteen! Moni suosii puuvillaperkaalilakanoita kesäisin niiden "viileyden" tunteen ansiosta ja talvella vaihtaa puuvillasatiinisiin. 

Pellava

Pellava on ekologinen luonnon materiaali, joka soveltuu erinomaisesti vuodevaatteisiin. Laadukkaat pellavalakanat ovat ajattomat ja kestävät oikein hoidettuina vuosikausia.

Entsyymipesty pellava tuntuu ihanan pehmeälle iholla ja pellava sopii hyvin myös allergikoille, sillä se hylkii likaa ja pölyä. Entsyymipesu on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kankaan käsittelylle kuin esim. kivipesu. Entsyymipesty pellavakangas ei rypisty kuten käsittelemätön pellava. Pellavan etuna on myös sen helppohoitoisuus; se kuivuu nopeasti pesun jälkeen eikä sitä tarvitse silittää; luonnolliset rypyt kuuluvat pellavan ilmeeseen. 

Ruotsalaisen Lin Living pellavalakanat valmistetaan 100% ekologisesta pellavasta.

Pellavalakanat

Silkki
Silkin suosio perustuu sen moniin hyviin ominaisuuksiin. Silkki on joustavaa ja lujaa. Silkin tyypillinen ja kaunis kiilto syntyy siitä, että toukan kehräämän säikeen poikkileikkaus on kolmion muotoinen. Silkki oikenee itsestään levossa, lukuunottamatta hyvin hienoja ja sileitä silkkikankaita ja ns. kuormitettua silkkiä. Iholla silkki tuntuu miellyttävältä, sillä sen koostumus ja kosteuspitoisuus muistuttavat ihoa. Silkki on lujuudestaan huolimatta kevyttä. Silkki neutralisoi hajuja ja hylkii likaa. Silkki puhdistuu usein pelkällä tuuletuksella.

Himlan ylellisen ja ihanan Delia päiväpeitteen päällinen on silkkiä.

____ 

HOITO-OHJEET

Puuvilla:
Puuvilla on kestävä materiaali, joka on erittäin imukykyinen. Puuvillan laatu riippuu sen puhtaudesta, kuitujen pituudesta ja värjäyksestä. Valkoinen puuvilla voidaan pestä korkeassa lämpötilassa, värillinen puuvilla pestään pesuohjeen mukaan, 40 - 60 asteessa. Pese valkoiset ja värilliset aina erikseen (myös raidoitetut). Silitys tai mankelointi kosteana edistää kankaan sileyden tuntua. Rumpukuivaus tarvittaessa matalassa lämpötilassa, tuotteesta riippuen ohjeen mukaan. Froteepyyhkeet kannattaa pestä kerran ennen käyttöönottoa, samoin lakanat.

Pellava:

Pesulämpötilaksi suosittelemme värillisille pellavalakanoille 40° ja valkoisille 60°. Värillisille lakanoille on suositeltu matalampi lämpötila värien säilymisen takia, sillä niitä ei ole käsitelty tarpeettomilla kemiallisilla aineilla, vaan ne ovat mahdollisimman luonnonmukaisia. Värilliset lakanat voi pestä myös kuumemmassa lämpötilassa, mutta silloin väri saattaa ajan myötä haalistua.

Villa (angora, lampaanvilla jne):
Villan ominaisuudet riippuvat sen kuitujen pituudesta. Pitkäkarvaista villaa käytetään kestävään kankaaseen, lyhytkarvaisesta villasta saa pehmeämpää ja sinut lämpimänä pitävää villaa. Villaa ei tulisi pestä liian usein, sen sijaan voit esim. tuulettaa sitä ulkona kostella säällä ja harjata kevyesti. Pese villa tuotteet villapesuohjelmalla, käsin tai kuivapesu. Tasokuivaus.

Silkki:
Silkki on hienokuituista, pehmeää, erittäin kiiltävää, hyvin eristävää ja likaa hylkivää. Kuten muutkin luonnonkuidut, se imee hyvin kosteutta, ei sähköisty. Käsinpesu tai konepesu hienopesuaineella silkinpesuohjelmalla, kuivapesu on kuitenkin suositeltavin. Pesemisen sijaan tuulettaminen on hyvä vaihtoehto.

Noudata aina tarkasti tuotteesta löytyvää pesu-ohjetta sen ominaisuuksien säilyttämiseksi!